Personal branding si leadership
Postat de Madalina Balan la 29 Jan, 2014 in categoria Leadership, PersonalitatePovestea liderului care credem noi ca suntem reprezinta de cele mai multe ori o poveste romantata, cu Feti-Frumosi sau Ilene Cosanzene, dupa caz. Povestea despre noi pe care o spun ceilalti este mult mai importanta si poate fi uneori diferita de elementele autobiografice.
Dar ce conteaza mai mult pentru succesul in viata, in relatii si in business? Identitatea sau reputatia?
Ati cunoscut pe cineva care sa fie promovat sau care sa primeasca o marire de salariu pe baza a ceea ce credea despre sine? Sau pe cineva care sa fie iubit, respectat si urmat pe baza credintelor cu privire la propria persoana? Probabil ca nu… Reputatia este cheia succesului sau a esecului intr-o organizatie si de aceea reputatia sau brandul personal este elementul critic care ar trebui sa ne preocupe daca dorim sa avansam, sa influentam si sa lasam ceva memorabil si durabil in urma noastra.
Precum personajele din povesti, la fel si oamenii reali sunt descrisi de cei din jur, de cei cu care acestia interactioneaza in diverse ipostaze, prin prisma comportamentelor lor, a actiunilor intreprinse. In povestea lui Harap Alb, Spanul este un personaj negativ nu atat prin insusiri supranaturale, cat mai ales prin autenticitatea lui umana. El aduce cu sine teroare, rautate si violenta. El intruchipeaza individul ascuns, deprins sa obtina avantaje si bogatie prin inselaciune. El isi falsifica un statut social la care altfel n-ar fi avut acces.
Cu nimic diferite sunt si caracterizarile pe care le auzim in povestile urbane, organizationale. Numai ca spatiul nu mai este unul fictiv, ci cat se poate de real, iar textul este „scris„ chiar de catre ceilalti martori din organizatie, colegi si subordonati. In cazul liderilor, reputatia este esentiala. Ii urmam pe cei pe care ne trateaza cu respect, care au talent pentru relatii, care iau decizii bune, care se manifesta echilibrat, care vad drumul pe care trebuie sa mergem pentru a avea succes si care ii inspira pe ceilalti.
Cat de atractiva este personalitatea ta?
Personalitatea este radacina comportamentelor si a valorilor care ne ghideaza deciziile si actiunile, iar legatura dintre personalitate si calitatea leadership-ului si a reputatiei este una cat se poate de directa si de puternica. Studiile arata ca aceasta relatie este una mai solida chiar decat cea dintre operatia de bypass si rata de supravietuire, dintre administrarea de ibuprofen si reducerea durerii sau dintre fumat si aparitia cancerului pulmonar intr-un orizont de 25 de ani!
Ce trasaturi de personalitate prezic un brand de succes al unui lider?
In primul rand, este necesar sa avem acele ingrediente esentiale care prezic succesul in leadership si asigura o buna reputatie. Cercetarile de peste 30 de ani ale prof. dr. Robert Hogan si ale colaboratorilor sai demonstreaza ca sunt esentiale siguranta de sine, energia, ambitia, comportamente care ii determina pe ceilalti sa ne urmeze, dar si tactul, diplomatia, talentul pentru relatii, comportamente care ii determina pe cei din jur sa ne urmeze mai multa vreme si sa ramana coagulati in jurul nostru.
Liderii eficienti, care asigura performanta pe termen lung si angajamentul in organizatii, sunt cei care: actioneaza cu integritate, trateaza oamenii cu respect, comunica eficient, iau decizii corecte, isi asuma responsabilitatea pentru greselile lor si stabilesc standarde inalte si o viziune coerenta.
Brandul de lider: cum isi descriu subordonatii sefii.
Increderea in fortele proprii, asertivitatea, energia, abilitatea de a stabili o agenda de lucru cu standarde ridicate, ambitia si dorinta de success sunt ingrediente importante pentru un lider. Insa modul in care aceste trasaturi sunt percepute de membrii echipei va face diferenta intre ce va ramane in memoria unei companii ca fiind un lider bun sau unul slab, toxic, distructiv.
Mediul de afaceri occidental este o sursa prolifica de povesti de lideri toxici, expuse in spatiul public. Din anii ‘80 incoace, se vorbeste intens in mediul organizational de factorii comportamentali deraianti, mai ales la varful companiilor. Sa ne imaginam, spre exemplu, increderea in fortele proprii ca element pozitiv si important pentru un lider.
Cand aceasta incredere in sine se transforma in aroganta, narcisim, efectele sunt nocive. Iar cand aceste tendinte comportamentale exagerate sunt neconstientizate si necontrolate, consecintele asupra eficientei in business sunt de-a dreptul catastrofale. Avem de a face cu lideri care nu mai sunt capabili sa invete din propriile greseli, care nu si le mai asuma, care gasesc mereu vina in altii, care nu pot forma coalitii si echipe in jurul lor si care, in cele din urma, esueaza.
Madalina Balan, Managing Partner HART Consulting
Un material publicat in Business Magazin