Leadership si echipe performante
Postat de Madalina Balan la 01 Apr, 2014 in categoria Echipa, LeadershipLearning Network: In mod paradoxal, cea mai mare calitate a noastra, ca fiinte umane, este si cea mai mare provocare atunci cand intram in contact si formam o echipa: faptul ca suntem diferiti, unici. Cum crezi ca se “sudeaza” o echipa?
Madalina Balan: O echipa trebuie sa aiba cateva lucruri importante pentru a functiona cu succes: o repartizare suficient de echilibrata a rolurilor informale intre membrii echipei, un set de valori si credinte comune si cat mai putine comportamente disfunctionale.
Liderul echipei este cel responsabil de a crea structura necesara a echipei, de a facilita cunoasterea inter-personala a membrilor echipei si comunicarea eficienta. Liderul echipei este cel care trebuie sa propuna o viziune si un set de obiective clare si care sa aiba sens pentru cei care compun echipa. Nu in ultimul rand, este important de retinut ca de calitatea leadership-ului depinde calitatea performantelor echipei. Atunci cand liderii sunt deschisi sa integreze in practica lor auto-constientizarea, dar si coachingul, putem vorbi despre lideri autentici care creeaza medii de lucru sustenabile.
Crezi in teambuilding? De ce?
Cred in programele articulate de dezvoltare si auto-constientizare atat la nivel individual, cat si la nivel de echipa. Primul pas in orice demers de eficientizare a lucrului in echipa este de a intelege contributia individuala pozitiva in cadrul grupului de lucru, ce anume din comportamentul individual blocheaza cooperarea, dar si dinamica in ansamblu. Team building-ul strict ludic nu rezolva foarte multe aspecte si, de aceea, este util sa fie complementat cu o diagnoza stiintifica a echipei si cu un plan coerent de interventie (coachingul echipei, care poate include alinierea comportamentelor in directia agreata, dar si schimbarea modului in care membrii muncesc impreuna).
Este mai usor sa lucrezi cu echipele manageriale sau cu cele non-manageriale? De ce?
Este mai de impact sa lucrez cu echipe top-down, pentru ca de acolo porneste directia, de acolo se contamineaza in josul organizatiei comportamentele eficiente sau ineficiente, de acolo se modeleaza cultura. Echipa manageriala reprezinta ADN-ul organizatiei si interventia aici este cea mai eficienta in schimbarea organizationala Managerii sunt artizantii schimbarii.
Care este cea mai mare provocare pe care o intalnesti atunci cand (re)formezi echipe? Sau poate exista o situatie anume de care iti amintesti.
Sunt doua provocari: auto-constientizarea unor puncte forte si a unor comportamente si practici care trebuie stopate pentru ca sunt ineficiente si apoi punerea in practica a unui plan de actiune care sa faciliteze atingerea obiectivelor dorite. Instrumentele de diagnoza Hogan Assessments si coachingul de echipa impreuna pot ajuta la depasirea eficienta a acestor provocari si invatarea de comportamente noi, productive.
Ce inseamna, de fapt, “o echipa performanta”?
O echipa performanta este o echipa care produce rezultatele dorite, constant in timp, cu un nivel de engagement corespunzator.
Din marea dilema “oul sau gaina”, crezi ca leadershipul influenteaza echipa sau echipa influenteaza leadershipul? Cum?
Liderii sunt cei care selecteaza formeaza, motiveaza, cresc o echipa, ei dau directia, ei au impact esential asupra climatului si engagementului. Prin urmare, performanta echipei este o functie a performantei liderului. Sigur ca pot exista si exista si influente de jos in sus, insa este mai eficient sa ne asiguram ca avem dirijori buni.