Constructia sanatoasa a unei echipe performante
Postat de Madalina Balan la 01 Apr, 2014 in categoria EchipaMese de biliard, de tenis de masa, de foosball, console XBOX si multe de alte device-uri menite sa ii distreze, sa ii relaxeze si sa mentina un tonus vesel si creativ. Iata ce gasim in majoritatea companiilor de IT respectabile. HR-ul simte nevoia sa fie creativ pentru ca investitiile in pregatirea unui specialist IT sunt foarte mari, asadar retentia este un KPI important. Prin urmare HR-ul pune la bataie ultimele jucarii tehnologice, investeste in certificari si recertificari sau alege cele mai interesante programe de team building.
Din experienta noastra, teambuilding-ul in varianta actuala a de multe ori sub forma unei suite de activitati amuzante si a timpului liber petrecut impreuna departe de birou nu isi mai atinge scopul. Efectele unui astfel de program se manifesta pe o perioada scurta de timp, dupa care toate reintra in normal, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, iar bugetele investite se pierd fara a produce rezultatele scontate.
Pentru a depasi acest neajuns, aceasta perisabilitate a “momentului placut” petrecut cu colegii si atat, un program de dezvoltare al echipei trebuie sa contina elemente menite sa atinga o coarda sensibila interioara a fiecarui participant. Noi il denumim Team Discovery Program.
Acesta propune o abordare diferita care porneste de la identificarea unor elemente cheie pentru a intelege modul in care functioneaza o echipa: rolurile informale ale membrilor echipei, comportamentele disfunctionale la nivel de echipa in situatii de stres, presiune, precum si identificarea ancorelor valorice comune ale membrilor echipei. Scopul acestui program este de a creste intelegerea interpersonala, a stilurilor de lucru proprii si ale colegilor, a ceea ce fiecare aduce in echipa, a cauzelor conflictelor din echipa.
Dincolo de “joaca” este nevoie de profunzime si de alinierea, intelegerea si impartasirea unei viziuni comune de business. Acest “teambuilding dar altfel” cum l-am denumit noi aduce beneficii atat la nivel individual, cat si la nivel de echipa.
La nivel individual
- Sporirea nivelului de auto-constientizare asupra valorilor personale, a factorilor motivationali, a comportamentelor productive si toxice, care au impact asupra reputatiei la locul de munca.
- Intelegerea rolului informal preferat in echipa, precum si a impactului personal in echipa (puncte forte si arii de monitorizat).
- Conceperea si agrearea unui plan individual de dezvoltare cu concentrare pe comportamentele care trebuie pastrate, antrenate sau stopate.
La nivel de echipa
- Intelegerea stilului comportamental al celorlalti membri din echipa, a valorilor si motivatiilor lor pentru a sti ce strategii sunt cele mai eficiente in relatia cu acestia, in special cu cei diferiti de profilul propriu
- Intelegerea dinamicii echipei, a punctelor forte, a valorilor comune si a comportamentelor exagerate, contra-productive ce pot reiesi in situatii de presiune si oboseala si care pot conduce catre conflicte
- Alinierea echipei la obiective si la cultura dorita si creionarea unui plan de actiune comun: ce comportamente trebuie pastrate, cultivate si ce comportamente trebuie stopate pentru ca echipa sa fie mai eficienta, care sunt valorile comune, impartasite, care ajuta la intarirea culturii organizationale.
Imaginati-va ca obtineti astfel “harta psihologica” a echipei si mai mult, ca oamenii inteleg contributia lor, atat pe parte pozitiva, cat si in ceea ce priveste exagerarile personale care ii afecteaza pe ceilalti. Discutarea si agrearea obiectivelor echipei, a provocarilor pe care le are echipa, a valorilor impartasite necesare (cultura) si a comportamentelor dorite pentru a atinge respectivele obiective duce la cresterea performantelor individuale si de echipa. Se pot stimula prin activitati si exercitii dialogul si exersarea feedback-ului intre membrii echipei. Cunoasterea inter-personala ajuta la eliminarea comportamentelor comune contra-productive si la constructia sanatoasa a echipei pe baza valorilor reale impartasite. Prea putine dintre proiectele complexe actuale se mai executa de catre indivizi luati separat. Peste 70-80 % din activitatile dintr-o organizatie se realizeaza in echipa. Pe de alta parte, datele stiintifice arata ca numai 50% din echipe functioneaza la capacitatea maxima si sunt inalt performante.
Daca ati sti ca exista un instrument validat stiintific care poate prezice eficienta echipei si care poate ajuta semnificativ la ameliorarea lucrului intre membrii si atingerea obiectivelor comune mai bine, mai repede si cu mai putine resurse, ati dori sa il aveti? Raportul Hogan de echipa si interventia Team Dicovery, ideal urmata de o o serie de 6-8 sesiuni de team coaching reprezinta instrumente valoroase solide in arsenalul unui HR si al unui manager atunci cand pe agenda subiectul cresterii peformantei echipei este unul… hot.