6 modalitati de a iti mentine managerii onesti
Postat de admin la 18 Sep, 2014 in categoria Leadership, PersonalitateChiar si un singur manager necinstit poate costa companiile sute de mii, daca nu chiar milioane de dolari in termeni de moral scazut si productivitate pierduta. Din pacate, exista mai mult de o singura persoana corupta in lumea de business. Viata organizationala zilnica include in mod regulat episoade de abuz al personalului, incalcare a regulilor si tradare din partea persoanelor aflate in pozitii de autoritate (Hogan si Kaiser, 2010).
In cadrul unui chestionar completat de peste 700 de persoane, mai mult de 80% din respondenti au raportat ca au fost mintiti, furati, inselati sau tratati fara onestitate de un supervizor sau coleg. Acestea sunt vesti proaste – calitatea manageriala impacteaza direct angajamentul angajatilor, aproape 1 din 5 angajati fiind lipsiti de angajament.
In afara de evaluarea sistematica si eliminarea persoanelor suspecte din randurile companiei, cum poti pastra managerii existenti onesti?
1. Castiga-le angajamentul. Cercetarile arata ca lipsa de satisfactie in munca prezice comportamentul contraproductiv la locul de munca. Ofera-le managerilor tai sarcini cu semnificatie, fa-i sa se simta apreciati si trateaza-i ca pe niste adulti.
2. Fii un lider prin exemplu. Cercetarile releva faptul ca nivelul de moralitate a liderilor determina gradul in care angajatii percep organizatia ca fiind etica sau lipsita de etica. Pentru lideri, aceasta implicatie este clara: daca doresti ca managerii tai sa actioneze moral, incepe prin a actiona tu insuti moral.
3. Grupeaza-i sa lucreze cu colegi etici. Cercetari recente sugereaza ca un rol critic in determinarea busolei de moralitate la locului de munca il joaca colegii de munca. Facand o echipa din manageri mai putin morali si colegi care au un simt al integritatii puternic ii va motiva pe acestia din urma sa se comporte mai etic.
4. Investeste in trainingul moral. Centrul de Resurse pentru Etica raporteaza ca business-urile care implementeaza programe formale pentru a sustine deciziile etice scad comportamentele contraproductive si rata de abatere determinand cresterea satisfactiei angajatilor.
5. Micsoreaza tentatiile. Precum a spus Oscar Wilde “oricine poate fi bun in provincie – acolo nu sunt tentatii”. Oricine are o parte intunecata, dar aspectele antisociale ale personalitatii noastre sunt mult mai probabile sa iasa la suprafata in medii toxice sau in situatii de presiune morala slaba.
6. Creeaza o cultura cu focus pe altruism. Desi cultura organizationala nu poate fi creata peste noapte, studii de tip meta-analiza ne demonstreaza ca o cultura in care grija pentru ceilalti este importanta previne comportamentele de munca lipsite de etica, in timp ce o cultura axata pe interes personal le promoveaza.
Impactul financiar
Lipsa de onestitate printre managerii poate fi enorm de costisitoare. Cu toate acestea, folosind metodele potrivite, companiile pot identifica managerii lipsiti de onestitate si ii poate, fie elimina, fie a-i ajuta pentru a-i tine pe calea cea dreapta.