Rezultate, Relatii, Procese, Inovare, Pragmatism. Sunt ingredientele pentru functionarea unei echipe inalt performante. Cate le regasesti in echipa ta? Exista un echilibru intre ele? Cat de bine iti cunosti echipa? Iata numai cateva dintre intrebarile care ar trebui sa ii preocupe pe managerii aflati fie la inceput de drum intr-o echipa, fie pe cei care doresc sa treaca la urmatorul nivel alaturi de oamenii lor.
Stim cu totii ca in ultima vreme presiunea atat pe bugete, cat si pe zona operationala nu mai este o situatie exceptionala, ci una cat se poate de des intalnita. Acum, mai mult ca niciodata, rezultatele companiilor care activeaza intr-o piata extrem de competitiva tin de modul in care echipa reuseste sa lucreze impreuna eficient. Teambuilding-ul are rolul, pe de o parte, de a-i face pe oameni sa se simta pretuiti de companie, pe de alta parte, de a se apropia si de a crea legaturi informale valoroase intre membrii echipei. Toate acestea duc catre cresterea angajamentului fata de echipa si companie. De multe ori este si un moment de eliberare de tensiuni si aplanare a eventualelor conflicte.
Tinand cont insa de evolutia pietei in general, teambuilding-ul in varianta clasica – de multe ori sub forma unei suite de activitati amuzante si a timpului liber petrecut impreuna departe de bioru – nu isi mai atinge scopul. Efectele unui astfel de program se manifesta pe o perioada scurta de timp, dupa care toate reintra in normal, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, iar bugetele investite se pierd fara a produce rezultatele scontate.
Succesul unui program de teambuilding tine de contributia, sinceritatea si dorinta de implicare a fiecarui membru al echipei. Ce este cu adevarat unic la Team Discovery Program este profunzimea intelegerii pe care membrii echipei o obtin, atat la nivel individual, cat si la nivelul echipei, iar aceasta constientizare produce efecte pe termen mediu si lung. Programul porneste de la identificarea unor elemente cheie pentru a intelege modul in care functioneaza o echipa: rolurile informale ale membrilor echipei, comportamentele disfunctionale la nivel de echipa in situatii de stres, precum si identificarea ancorelor valorice comune ale membrilor echipei cu scopul de a creste intelegerea interpersonala, a stilurilor de lucru proprii si ale colegilor, a ceea ce fiecare aduce in echipa, a cauzelor conflictelor din echipa.
Alinierea la obiectivele comune, intelegerea profilului echipei lor, stimularea prin exercitii a dialogului si a acordarii de feedback faciliteaza dezvoltarea unui mediu de lucru performant. Participantii la Team Discovery Program pleaca atat acasa, cat si in viata profesionala cu informatii valoroase si cu planuri concrete de dezvoltare atat la nivel individual, cat si raportat la echipa din care fac parte.
Silvia Iordache