+40 726.135.952
consulting@hartconsulting.eu

Cum reusesc managerii sa-si mentina angajatii motivati?

Postat de la 17 Feb, 2021 in categoria Echipa

2020 va ramane cu siguranta un an de cotitura in istorie. Cu evenimente neasteptate, fara precedent, pe multiple planuri, cu puternice si subtile implicatii pe termen scurt si lung. Am fost pusi in fata unor situatii care ne-au schimbat tututor maniera in care privim lumea, intelegerea asupra a ceea ce putem controla si ce nu, modul in care ne raportam la noi insine, la munca, la viata, in general, si la cei din jur.

Am invatat, mai mult sau mai putin, sa traim cu incertitudinea, sa planuim pas cu pas, pe termen scurt, sa ne adaptam unui mod de lucru care este in curs de asezare, sa reprioritizam, sa ne acceptam umanitatea, trauma traita colectiv si personal, vulnerabilitatea mai mult decat vreodata in vremurile «certe».

Liderii au fost nevoiti mai mult ca niciodata sa se adapteze unor realitati complet noi, sa iasa din zona de confort, sa aiba grija de oameni si de business asa cum nu au mai fost nevoiti vreodata sa o faca. In acest context, calitatea celor care sunt la putere conteaza mai mult ca oricand pentru ca afacerile sa supravietuiasca, sa se rearticuleze, sa performeze, pentru ca oamenii sa isi mentina nivelul de energie, motivatie si angajament.

La sfarsitul anului trecut, Hogan Assessments, compania cu peste 30 de ani de experienta in oferirea de solutii de executive assessment si leadership development, a derulat un studiu la nivel european despre cum a fost afectat nivelul de angajament de pandemia de coronavirus. Sondajul a aratat ca pentru 60% dintre respondenti lucrul de la distanta este dificil din punct de vedere psihologic, dar, cu toate acestea, 86% au spus ca sunt inca dedicati organizatiilor lor.

Angajamentul se refera la implicarea, dedicarea si conexiunea emotionala a angajatilor cu organizatia si munca in sine,   fiind la cele mai ridicate niveluri cand activitatea derulata si cultura companiei sunt aliniate cu motivatiile si valorile oamenilor. Potrivit Hogan Assessments si Hart Consulting, nivelul de angajament este influentat în mod predominant de eficacitatea liderilor, de abilitatea acestora de a conduce echipa, de a fi o resursa pentru echipa, de a oferi o viziune articulata, de a crea un mediu sigur din punct de vedere psihologic.

Prin urmare, probabil ca nu este surprinzator ca studiul a descoperit ca peste 60% dintre respondenti au primit sprijin adecvat de la managerul lor in tranzitia catre lucrul de la distanta, iar peste 80% au afirmat ca angajatorul lor le-a oferit sprijin pentru a se adapta la acest nou mod de lucru.

Scott Gregory, CEO al Hogan, a spus ca aceste concluzii sunt „foarte interesante si incurajatoare”. El a adaugat ca rezultatele indica faptul ca „angajatii sunt in general multumiti de maniera in care companiile au reactionat [fata de pandemie]. Organizatiile au reactionat rapid si in mod adecvat.”

Scott Gregory a mai sugerat ca este posibil ca managerii sa fi acordat atentie recomandarilor de a manifesta compasiune si empatie si, in primul rand, umanitate in aceste momente dificile. Angajatii au recunoscut ca dificultatile adaptarii rapide la lucrul de la distanta nu au fost cauzate de incompetenta angajatorilor, ci de faptul ca pandemia a fost un eveniment fara precedent. Este posibil ca gravitatea crizei sa fi aratat managerilor si angajatilor o perspectiva noua despre ceea ce pot si nu pot controla.

Cu peste 30 de ani de cercetare in domeniul performantei profesionale si eficacitatii liderilor, Hogan a elaborat un model de leadership. Acesta indica faptul ca personalitatea influenteaza stilul de conducere, care la randul sau influentează angajamentul oamenilor, care are impact asupra performantei organizationale. De asemenea, personalitatea afecteaza maniera in care managerii interactioneaza cu angajatii si in care membrii echipelor interactioneaza intre ei. Personalitatea liderilor se traduce si in ceea ce vor recompensa sau sanctiona acestia, modeland cultura companiei, care este, bineinteles, un alt element cu impact esential in privinta nivelului de angajament.

In linie cu alte cercetari, studiul Hogan a descoperit argumente in favoarea ideii ca tranzitia catre lucrul de la distanta nu a afectat productivitatea. Studiul releva faptul că 44% dintre respondentii sondajului se simt mai productivi si 42% la fel de productivi comparativ cu perioada de lucru de la birou. In plus, cand au fost intrebati despre productivitatea echipei lor in general, 67% dintre respondenti au declarat ca echipa este mai productiva lucrand de la distanta. Pe de alta parte, colaborarea si comunicarea digitala sunt considerate extrem de dificile.

Studiul arata ca cea mai mare provocare a liderilor este acum aceea de a identifica angajatii care lucreaza remote si care devin incet, incet demotivati si dezimplicati. In aceste circumstante, este important ca managerii sa stabileasca relatii de incredere cu angajatii lor pentru a avea conversatii oneste despre gradul lor de implicare si motivare si despre ce se poate face pentru a le mentine un tonus ridicat.

Decenii de cercetare cu privire la eficacitatea liderilor ne spun ca, pentru a mentine performanta ridicata a unei echipe in era post-COVID, managerii trebuie să fie rezilienti, sa comunice in mod eficient si sa manifeste o compasiune profunda cand vine vorba de sustinerea angajatilor.

Afla mai multe despre cum te putem ajuta sa iei pulsul angajatilor tai, dupa un an de pandemie, cu ajutorul studiilor de satisfactie a angajatilor.

Afla mai multe despre cum percep angajatii competentele si eficacitatea liderilor din organizatia ta prin solutiile premium de 360 feedback.

Comentariile inchise.

  • Consultantul tau 
  • Prof. Dr. Robert Hogan – The truth about leadership

     

  • Prof. Dr. Robert Hogan – Personality and the Fate of Organizations

     

  • Robert Hogan on the Importance of Humility in Leaders

     

  • The Incident — How Do You Derail?

  • Prof. Dr. Robert Hogan on Personality Psychology, the Bright Side, and the Dark Side

     

     

  • Stereotipuri si perceptii sociale


  • Leadership masculin vs. feminin

  • Tu socializezi cu Hart?

    Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting
© 2012 Hart Consulting. Termeni si conditii | Sitemap
by Craft Interactive
Tu socializezi cu Hart?
Facebook Hart Consulting Twitter Hart Consulting LinkedIn Hart Consulting YouTube Hart Consulting